De acts

Het Zwols Nieuwjaarscircus biedt topacts van over de hele wereld die speciaal voor het Zwols Nieuwjaarscircus en Kerstcircus Ahoy naar Nederland worden gehaald en tot een unieke show worden gesmeed. Producent Fernand Banning heeft weer een fantastisch programma neergezet. Dit jaar kunt u genieten van spectaculaire Chinese en Russische acrobatiek, prachtige clowns en adembenemende trapeze-, perche- en luchtnummers. Op de klanken van het live-orkest wordt u in het sfeervolle theater meegenomen op een magische reis. U ziet performances waarin olifanten, honden en paarden in het middelpunt staan, maar bijvoorbeeld ook een verrassende rollerskate act. De artiesten komen uit veel verschillende landen, van Europa tot China, MongoliŽ en Afrika.

Hieronder alle acts:

Sonni Frankello
Hij beschouwt zijn olifanten als een deel van de familie. En zo behandelen dieren en dompteur elkaar dan ook in de piste. Overgrootmoeder Luise Frank kocht in 1930 een paar olifanten voor het familiecircus. En sedertdien, hebben olifanten altijd deel uitgemaakt van De Familie. Met drie Afrikaanse dikhuiden maakt Sonni Frankello nu een uitstapje naar Nederland. De show getuigt van respect, vertrouwen en plezier! 

 
Suzanne Berdino
Geboren als een ‘paardenmeisje’ groeide zij op in het circus van haar ouders. Haar vrijheidsdressuur met acht paarden getuigt van een aangeboren talent. Suzanne bewees al op zeer jeugdige leeftijd een talent voor de omgang met paarden te hebben. In de circuswereld geldt zij thans als een van de beste dresseurs.

 
Roncescus Dogs (primeur)
Blaffende honden bijten niet. Maar als kwispelende viervoeters voor leeuw gaan spelen wordt het toch spannend … en leuk. Roncescus Dogs biedt een wonderlijk, maar bijzonder leuk vermaak aan zowel het publiek als de viervoeters. 
 
 
Les Rossyann
Musicerende clowns of clowneske muzikanten? Wat maakt het uit: hun vrolijkheid kent evenveel accoorden als grappen. Met een opmerkelijke muzikaliteit voegen ze aan hun dwaze aanwezigheid ook een welluidende toets toe.
Geen wonder dat circusdirecties dit vermakelijke duo graag in een voorstelling zien.  

 
Olga en Pierino
Olga en Pierino hebben jaren in internationaal gerenommeerde circussen gewerkt en met tal van circusprijzen onderscheiden. Clown en Danseres verheugen zich nu op een uitstapje naar Kerstcircus Ahoy. Veel tekst heeft het publiek van het duo niet te verwachten, ze bedienen zich vooral van mimiek en muziek. Uit die ingrediënten boetseren zij een vertederend verhaaltje.  

 
Timolin Sisters (primeur)
De Timolin zusjes lijken geen angst te kennen. Het publiek daarentegen ervaart wel degelijk de spanning van hun bijzondere trapezenummer. De charmante zussen ontwikkelden een trapezenummer dat letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt in het hedendaagse circus-repertoire genoemd mag worden. Met houvast aan slechts één stok en aan elkaar, zetten zij een huiveringwekkende nummer neer. 

 
Truppe Khaylafov (primeur)
Acht man sterk presenteert de uit Rusland afkomstige Truppe Khaylafov een perche-act! Een aanduiding waarmee zoiets als een ‘stangen-nummer’ bedoeld wordt! het woordenboek legt uit dat perche-acrobaten zich bedienen van stangen en buizen, deels van staal en deels uit glasfiber bestaand, die geplaatst worden op het lichaam en dan als klimmateriaal fungeren. Kracht en lenigheid houden elkaar in evenwicht tijdens dit geweldige optreden. 

 
Safari Acrobats Kenya (primeur)
Deze vijf Kenianen leveren het bewijs dat het menselijk lichaam ook zonder attributen tot spectaculaire prestaties in staat is. Via internationale contacten kwam directeur Fernand Banning in Afrika dit acrobatengezelschap op het spoor. Hij zag wat de acrobaten te bieden hadden en nodigde ze uit voor een retourtje Rotterdam. Muziek met een Afrikaanse beat schept de sfeer waarin de Safari Acrobats Kenya op onnavolgbare wijze door de piste dartelen. Souplesse en vrolijkheid kenmerken hun optreden. 

 
MG-team (primeur)
Het optreden van het MG-team is als een wervelwind! Het Italiaanse team, dat zich mogelijkerwijs van het voorvoegsel MG bedient vanwege de associatie met het begrip snelheid, kiest direct de hoogste versnelling en voert een show op die met het alledaagse rolschaatsen weinig meer van doen heeft.  

 
Dimitry (primeur)
Dimitry gebruikt slechts twee kabels en één gestaalde body. Dimitry, Rus van origine, slaagt er in het publiek van begin tot eind in zijn ban te houden. Hij doet dat met een zogeheten strap-act, hetgeen betekent dat hij verticale acrobatiek beoefent met behulp van niet meer dan twee kabels. Spierbeheersing is een van zijn talenten. Originaliteit voegt daar een extra dimensie aan toe.
 
 
Truppe Iriston
Samen met acht onstuimige Orlow-paarden komt de Truppe Iriston naar Ahoy. Het belooft een onvergetelijk show te worden met ruiteracrobaten die een pirouette draaien om het zadel en zich tijdens volle galop letterlijk laten meeslepen of salto’s maken op de rug van hun dieren. Met als kleurrijke toegift een folkloristisch dansnummer!
 
 
Wolf Hunan Troupe (primeur)
Ze komen uit China: 13 acrobaten en een royaal portie éénwielers, waarmee zij bizarre kunsten uithalen. Welke stunts de Wolf Hunan Troupe ook uithaalt – trampoline-sprongen inbegrepen – de rappe trappers komen maar zelden uit het zadel.
 
Orkest Joe Schwarz
Niet weg te denken: het circusorkest! Bemand door een dozijn rasmuzikanten onder leiding van Ingrid Schwarz. Live-muziek vormt een sfeervolle traditie. Muziek in het circus wordt lang niet altijd live vertolkt. Geluidsbanden zijn immers goedkoper dan musici. Een van de tradities die Kerstcircus Ahoy koestert is de levende muziek. 
 
 
Maurice Veldkamp
Hij is een spreekstalmeester die zijn vak verstaat. Het publiek hangt aan zijn lippen. De artiesten kunnen zich geen betere presentator wensen. Zijn hart lag van jongs af aan bij het circusbedrijf, dus ging er een jongensdroom in vervulling toen hij, in 1992, zijn eigen ‘Magic Circus’ stichtte. Ook in Kerstcircus Ahoy treedt Maurice als spreekstalmeester in de spotlights. Al vele jaren! Zijn vertrouwde stemgeluid gidst het publiek door het programma. Maurice verstaat als geen ander de kunst de sfeer van een circusvoorstelling te benadrukken. Hij is de magiër die u in de juiste circusstemming brengt.